Pomisli i nek’ se desi

Povodom samostalne izložbe u Centru za kulturu Čakovec

od 07.12.2017. do 15.01.2018.

Stvaralački opus riječke umjetnice Mirne Sišul okarakteriziran je spontanošću i lakoćom izraza. Slike i crteži različitih formata nastaju kombiniranjem tehnika u suvremenoj, gotovo postmodernističkoj maniri koja njen rukopis čini osobitim. Višeslojni nanosi boja nenametljivo su upotpunjeni linearnim elementima i tekstualnim porukama šarmantnog i dopadljivog karaktera. Složenost slikarskih postupaka ipak ustupa mjesto iskrenoj jednostavnosti motiva koji pozivaju na intimnu i subjektivnu interpretaciju. Riječ je o slobodnoj ekspresiji koja isključuje bilo koji vid patvorene rigidnosti i proračunatosti.

Neovisno o tome je li riječ o temama iz predmetne stvarnosti, ili apstraktnim kompozicijama, rad Mirne Sišul je dosljedan i prepoznatljiv zbog svoje izvorne, neopterećene vedrine i zaigranosti. Kolorit je intenzivan, bogatih i vedrih boja, ali  platna nikada nisu prezasićena. Protutežu čine velike bijele plohe koje ostavljaju dojam prozračnosti.

Inspiraciju za ovo slikarstvo možemo pronaći u svakodnevnom životu i detaljima koji ga izgrađuju, no oni kroz već spomenutu igru i istraživanje bivaju preslikani na jedan novi način koji kod publike evocira sentimentalnost i priziva toplinu. Zapis prolaznog trenutka i emocija koje iz njega proizlaze. Jedan od navedenih, sasvim uobičajenih, ali ujedno i neizostavnih elemenata koji se zrcali kroz rad slikarice je glazba. Ton, boja i vibracija očituju se kroz sinestezijsko djelovanje kao ritmičko nizanje obojenih ploha i linija, a ponekad i kao prepoznatljivi stih iz pop kulture.

Spomenuto slikarstvo, iako je u svojoj biti višeslojno i kompleksno, ne iziskuje od promatrača opterećenost tumačenjem niti formalnom analizom. Ono što je za recepciju istog nužno jest predanost i otvorenost doživljaju djela koje, ovisno o individualnim senzibilitetu, dopušta stvaranje višestrukih razina značenja na osnovi impresije.

 

Tanja Karas

Tanja Karas

Pratite me na Instagramu

Mirnin blog

It’s all about colors – nova kolekcija

IT’S ALL ABOUT COLORS – FASHION BOUTIQUE by Mirna Sišul…

+

Dodaj slici malo boje, vol.2

Pozdrav, Evo nas opet u novom izazovu Dodaj slici malo…

+

Dodaj slici malo boje

Pozdrav svima, Dodaj slici malo boje ili “Bojanka za velike…

+

FASHION BOUTIQUE by Mirna Sišul

UMJETNOST SKROJENA U MODU – FASHION BOUTIQUE by Mirna Sišul…

+

Kontaktirajte Mirnu Sišul

Strossmayerova 15A, HR-51000 Rijeka svaki dan uz prethodni dogovor telefonom +385 91-76-05-777 art@mirnasisul.com Poštaljite upit preko weba Pratite Mirnu na njenoj Facebook stranici
Mirna Sišul Online Shop
Mirna Sišul Online Shop

Mirna Sišul Online Shop