Pomisli i nek’ se desi

Povodom samostalne izložbe u Centru za kulturu Čakovec

od 07.12.2017. do 15.01.2018.

Stvaralački opus riječke umjetnice Mirne Sišul okarakteriziran je spontanošću i lakoćom izraza. Slike i crteži različitih formata nastaju kombiniranjem tehnika u suvremenoj, gotovo postmodernističkoj maniri koja njen rukopis čini osobitim. Višeslojni nanosi boja nenametljivo su upotpunjeni linearnim elementima i tekstualnim porukama šarmantnog i dopadljivog karaktera. Složenost slikarskih postupaka ipak ustupa mjesto iskrenoj jednostavnosti motiva koji pozivaju na intimnu i subjektivnu interpretaciju. Riječ je o slobodnoj ekspresiji koja isključuje bilo koji vid patvorene rigidnosti i proračunatosti.

Neovisno o tome je li riječ o temama iz predmetne stvarnosti, ili apstraktnim kompozicijama, rad Mirne Sišul je dosljedan i prepoznatljiv zbog svoje izvorne, neopterećene vedrine i zaigranosti. Kolorit je intenzivan, bogatih i vedrih boja, ali  platna nikada nisu prezasićena. Protutežu čine velike bijele plohe koje ostavljaju dojam prozračnosti.

Inspiraciju za ovo slikarstvo možemo pronaći u svakodnevnom životu i detaljima koji ga izgrađuju, no oni kroz već spomenutu igru i istraživanje bivaju preslikani na jedan novi način koji kod publike evocira sentimentalnost i priziva toplinu. Zapis prolaznog trenutka i emocija koje iz njega proizlaze. Jedan od navedenih, sasvim uobičajenih, ali ujedno i neizostavnih elemenata koji se zrcali kroz rad slikarice je glazba. Ton, boja i vibracija očituju se kroz sinestezijsko djelovanje kao ritmičko nizanje obojenih ploha i linija, a ponekad i kao prepoznatljivi stih iz pop kulture.

Spomenuto slikarstvo, iako je u svojoj biti višeslojno i kompleksno, ne iziskuje od promatrača opterećenost tumačenjem niti formalnom analizom. Ono što je za recepciju istog nužno jest predanost i otvorenost doživljaju djela koje, ovisno o individualnim senzibilitetu, dopušta stvaranje višestrukih razina značenja na osnovi impresije.

 

Tanja Karas

Tanja Karas

Pratite me na Instagramu

Mirnin blog

It’s all about colors – nova kolekcija

IT’S ALL ABOUT COLORS – FASHION BOUTIQUE by Mirna Sišul…

+

Dodaj slici malo boje, vol.2

Pozdrav, Evo nas opet u novom izazovu Dodaj slici malo…

+

Dodaj slici malo boje

Pozdrav svima, Dodaj slici malo boje ili “Bojanka za velike…

+

FASHION BOUTIQUE by Mirna Sišul

UMJETNOST SKROJENA U MODU – FASHION BOUTIQUE by Mirna Sišul…

+

Kontaktirajte Mirnu Sišul

Strossmayerova 15A, HR-51000 Rijeka svaki dan uz prethodni dogovor telefonom +385 91-76-05-777 art@mirnasisul.com Poštaljite upit preko weba Pratite Mirnu na njenoj Facebook stranici
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Mirna Sišul Online Shop

Mirna Sišul Online Shop