Glazba je …

Povodom samostalne izložbe “Glazba je…”  u Galeriji Kopjar, listopad 2012.

„Glazba je…“ tako ovdje i motivski potvrdila svoj sinestezijski odnos s Mirninim slikarstvom, pa sad, bajkovito i zaigrano, boje u ovom ciklusu zvonko pjevaju, bubanj udara ritam, jedan telefon zvoni, niz linija poput struna vibrira, a slova se njišu i plešu. Glazba je tu, čini se, postala opipljiva.

Iz predgovora od Višnja Slavica Gabout

Glazba je zvuk, ritam i melodija. Boja i ton. Harmonija i blagoglasje. Duhovno ispunjenje i uravnoteženje. Ona je disciplina i emocija. Energija i vibracija. A sam zvuk prva je i iskonska čovjekova spoznaja, čije usklađenje – unutarnjeg s izvanjskim, a onda s onim univerzumskim, vodi do savršenstva. Oduvijek visoko cijenjenu (među umjetnostima vodeću), glazbu su u svoje stvaralaštvo na ovaj ili onaj način uvodili ne samo različiti umjetnici, već i znanstvenici i filozofi. Kako ranije, tako i danas. Osobito je vole prigrliti suvremeni vizualni umjetnici, jer danas u izričajima mnogih od njih prevladava multidisciplinarnost, pa su sinergije dobrodošle, otvarajući put umjetničkom doživljaju prema svim osjetilima istodobno.

Mirna Sišul zadržala se u svom dosadašnjem opusu u području štafelajnog slikarstva, izgradivši klasičnim sredstvima vrlo suvremeni izričaj. Nju nisu zaintrigirale sinergije, ali ju je zato zaintrigirala sinestezija, danas tako aktualna, čime je svoje stvaralaštvo uklopila u tokove suvremene umjetnosti. Jer sinestezijom se na poseban način ujedinjuju, ali onda i zamjenjuju signali različitih osjetila – zvukovi, boje, mirisi…čime se uz minimum sredstava postiže sugestija punine dojma.

Čak i da nije, na svoj karakterističan način, u ovom svom novom ciklusu naslikala glazbene instrumente (bubanj, flauta, kontrabas …), rekli bismo kako sinestezija u umjetnosti Mirne Sišul već odavno postoji. I to upravo ona zvučna. Jer njezina boja sama je po sebi melodiozna i harmonična, a linija vibrantna i puna energije, baš kao da se drži nekog jazz-ritma, pa je kroz naslikane instrumente sve dobilo pojačanu boju glazbenog tona. I slici pridodana slova/tekstovi također su „uglazbljeni“, budući se čini kao da vizualiziraju ritam neke jazz-melodije. „Glazba je…“ tako ovdje i motivski potvrdila svoj sinestezijski odnos s Mirninim slikarstvom, pa sad, bajkovito i zaigrano, boje u ovom ciklusu zvonko pjevaju, bubanj udara ritam, jedan telefon zvoni, niz linija poput struna vibrira, a slova se njišu i plešu. Glazba je tu, čini se, postala opipljiva.

Novi radovi Mirne Sišul, kao i dosadašnji, izviru iz njezina poetičnog slikarskog svijeta u kojem se ona kreće radoznalošću djeteta, ali i znalačkom lakoćom likovnog profesionalca. Tu je stalno prisutna prštava maštovitost i zaigrana kreativnost, koji se ludički spajaju s profinjenim senzibilitetom za likovnost. Iz radova izbija vedrina i radost stvaranja, pa otud neposrednost i  svježina, ali i profinjena jednostavnost. Autorica na neopterećen, emotivno-poetičan, spontan i često likovno-duhovit način koristi likovni vokabular, prije svega boju i liniju, naizgled se njima poigravajući i temperamentnom gestom s njima ulazeći u komunikaciju, izazivajući ih i s njima se nadmećući, ali onda ih znalački stavljajući pod kontrolu. Zato naizgled dopušta slučajnosti – da boja gravitacijski „curi“, a linija se zalijeće u prostor. Ali sve to najposlije usmjerava u željenom pravcu. Uz to, svojoj likovnoj priči ona dodaje i slova, riječi i kratke tekstove, unoseći time, poput igre, u svoju sliku lirski, ili duhovit komentar, koji često izmami i osmijeh kod gledatelja („neka samo zvoni telefon…“). Tekst je, međutim, ispisan na slikarski način, gestualno, izvan kontrole jezičnog reda i pravilnosti, pa svaki pojedini grafem postaje dio vizualnog sklopa.

Razvijene umjetničke intuicije i širom otvorenih osjetila, Mirna Sišul znatiželjno promatra i istražuje svijet. Pritom sve oko sebe detektira na autorski-kreativan način: likovno-pjevno, vizualno-zvonko, gestualno-ekspresivno i slikarski milozvučno, uočavajući i bilježeći svaki put nešto novo. Kao i sad, u ovim svojim slikama iz „glazbenog“ ciklusa.

Višnja Slavica Gabout, rujan 2012.

Pratite me na Instagramu

Mirnin blog

It’s all about colors – nova kolekcija

IT’S ALL ABOUT COLORS – FASHION BOUTIQUE by Mirna Sišul…

+

Dodaj slici malo boje, vol.2

Pozdrav, Evo nas opet u novom izazovu Dodaj slici malo…

+

Dodaj slici malo boje

Pozdrav svima, Dodaj slici malo boje ili “Bojanka za velike…

+

FASHION BOUTIQUE by Mirna Sišul

UMJETNOST SKROJENA U MODU – FASHION BOUTIQUE by Mirna Sišul…

+

Kontaktirajte Mirnu Sišul

Strossmayerova 15A, HR-51000 Rijeka svaki dan uz prethodni dogovor telefonom +385 91-76-05-777 art@mirnasisul.com Poštaljite upit preko weba Pratite Mirnu na njenoj Facebook stranici
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Mirna Sišul Online Shop

Mirna Sišul Online Shop