UREĐENJE INTERIJERA DODATKOM BOJE: PLAVA

NASTAVAK 10. ***UREĐENJE INTERIJERA DODATKOM BOJE: PLAVA***

 

Za prethodni nastavak kliknite ovdje: UREĐENJE INTERIJERA DODATKOM BOJE: ZELENA

Plava boja se kroz povijest uvijek povezivala s mirom i udobnošću. Poznato je da plave nijanse izazivaju stabilnost, povjerenje, samopouzdanje i povezanost – upravo ono što nam ovih dana nedostaje. Ona je iskrena, umirujuća i optimistična. Pobuđuje na meditaciju i unutrašnji mir, ali se smatra i bojom poslovnog svijeta. Neke primjerice banke, plavim tonom kod svojih klijenata žele izazvati umirujući učinak.

 

Istraživanja su pokazala kako čak 80% vizualnih informacija koje ljudi zapamte vezano je uz boju. Dobro izabrana boja u prostoru privlači pozornost, opušta ili iritira, šalje moćnu poruku te određene proizvode ili poslovanje čini uspješnijima.

Prilikom odabira prave nijanse plave boje kojom biste ukrasili svoj interijer, pogotovo na zidovima, važno je razmotriti namjenu prostorije koju uređujemo.

Tamnije nijanse plave na zidovima dobar su izbor za veće prostorije u koje dopire mnogo prirodnog sunčevog svijetla. Na taj način stvarate ujednačen, ugodan i elegantan prostor.

Kada pomislimo na plavu boju u svom domu onda nam se misli vežu na opuštanje i ljeto.

 

Mornarsko plava stvara svjež izgled prostorije pogotovo kada je u kombinaciji s bijelom ili bež bojom, a taj mediteranski stil u potpunost je nezamisliv i bez sivih tonova. Široki raspon nijansi plave boje nudi nam raznolikost i pronalaženje svježih i uzbudljivih alternativa.

U prošlom blogu smo pisali o tome kako je najbolji izbor za dječje sobe zelena boja koja osim što simbolizira prirodu i djeluje umirujuće, lako se kombinira sa ostalim bojama, a isto tako dobar odabir su i svijetli tonovi plave boje.

Plava boja je dugo bila rezervirana samo za dječake, ali su istraživanja pokazala da se osobe koje spavaju u sobi sa plavim zidovima više odmaraju od ostalih, dok su recimo ružičaste u sobama za curice poticajne za igru. U dječjim sobama izbjegavajte odabir jarkih boja na svim zidovima. Nježnije boje su bolji odabir, a detaljima unesite energiju u dječju sobu.

Želite li dodati malo plave boje u svoj interijer to ne mora biti isključivo obojani zid, već za to možete koristiti i neki plavi detalj. Odaberite detalje većih dimenzija, namještaj, posteljina, zavjese ili slika. Odlučite li se ipak bojati zid u jednu od nijansi plave tada to napravite samo na jednom zidu koji će prostoru dati sasvim dovoljan naglasak.

 

„Naučio sam da hrabrost nije odsustvo straha, nego trijumf nad njim.“

Nelson Mandela

Za Vas odabrala Zorica Radojčić   dio M.S. tima

za prethodni nastavak UREĐENJE INTERIJERA DODATKOM BOJE: ZELENA kliknite ovdje

za slijedeći nastavak UREĐENJE INTERIJERA DODATKOM BOJE: ŽUTA kliknite ovdje

Pratite me na Instagramu

Mirnin blog

Novinarska nagrada za najbolji proizvod- Design district 2023.

Tijekom studenog 2023., točnije od 23.-25.11.2023. sudjelovali smo kao izlagači…

+

Poslovni pokloni by Mirna Sišul

Art print u limitiranoj kolekciji Mirne Sišul riječka priča ili…

+

Art & wine event – slikarska radionica, studeni 2022.

Drugi art & wine event u studenom, točnije slikarska radionica…

+

Art & wine event – radionica izrade nakita, studeni 2022.

Art & wine event u studenom započeli smo sa radionicom…

+

Kontaktirajte Mirnu Sišul

Mihanovićeva 16, HR-51000 Rijeka Ponedjeljak - petak od 08:00-16:00. Izvan radnog vremena uz prethodni dogovor telefonom +385 91-76-05-777 [email protected] Poštaljite upit preko weba Pratite Mirnu na njenoj Facebook stranici
Mirna Sišul Online Shop
Mirna Sišul Online Shop

Mirna Sišul Online Shop

1€ = 7.53450 kn