USVOJITE TEORIJU BOJA ZA POTPUNI SKLAD INTERIJERA: NEUTRALNE BOJE

NASTAVAK 4. *** NEUTRALNE BOJE***

za prethodni nastavak HLADNE BOJE kliknite ovdje

 

AKROMATSKE, NEBOJE ILI NEUTRALNE BOJE

Uključuju crnu, bijelu, sivu i smeđu i obično se kombiniraju sa svijetlim bojama kako bi poslužile kao pozadina. Njihova sofisticiranost i savršenstvo čine ih obaveznim dodatkom svakog modernog prostora.

Takve neutralne boje u interijeru ne mogu nam dosaditi. One se uklapaju u svaki stil interijera svojom mirnoćom, elegancijom i svježinom. One su nenametljive i kod većine dizajnera interijera budu baza za daljnje uređenje prostora.

Kod uređenja prostora neutralnim tonovima važno je odrediti jednu osnovnu boju i oko nje slagati nijanse koje se podudaraju. Ovaj odabir palete za vaš prostor omogućuje vam i igru sa različitim prirodnim materijalima (drvo, kamen…).

Upravo su one i jedan od vodećih hitova u dizajnu interijera ove godine.

 

CRNA BOJA:

Ovo je najjača od neutralnih boja, pokazujući svoju snagu, eleganciju i formalnost. Crna se veže za misteriju, sofisticiranost, ali i eleganciju, glamur i luksuz. U psihologiji boja crna je boja autoriteta i moći, emotivne stabilnosti i sigurnosti. Budi vrlo jake emocije. Crna potiče samopouzdanje i daje snagu. Smatra se veoma ozbiljnom i formalnom, pa se često koristi u poslovnom prostoru jer asocira na prestiž.

Crna se slaže sa gotovo svim ostalim bojama u prostoru i idealna je za kombiniranje. Kada govorimo o crnoj boji u prostoriji onda se tu često radi o samo jednom zidu prostorije. Takav zid će naglasiti slike ili detalje koje imate u toj prostoriji.

 

BIJELA BOJA:

Bijela boja, minimalizam, čistoća – označava zaštitu i ohrabrenje, nudi osjećaj spokoja i mira i pomaže ublažiti emocionalnu uznemirenost. Bijela boja znači unutrašnje čišćenje misli i osjećaja. Bijela boja označava svjetlost te se smatra ljetnom bojom.  Osim toga, bijela boja znači boju savršenstva, a u psihologiji predstavlja nove početke.

Bijela boja i neutralni tonovi uvijek su odlična ideja kada želite stvoriti umirujuću, svjetlu i prostranu sobu.

 

SIVA BOJA:

Siva je neutralna boja, boja kompromisa. Upravo iz te neutralnosti proizlazi sva njena provokativnost i mističnost, otvorena očekivanja koja siva boja budi. Neosporno, razne nijanse sive boje donose osjećaj profesionalnosti, ali i modernosti. Vrlo lako se uklapa sa ostalim bojama, pa postaje kreativna i inspirativna. Ona djeluje umirujuće na okolne boje i ublažava jačinu jakih tonova. I sivom je dobro obojati samo jedan zid ili je koristiti na manjoj površini interijera.

 

SMEĐA BOJA:

Vrlo topla neutralna boja, susrećemo je u prirodi te simbolizira snagu, stabilnost, toplinu, udobnost. Smeđa predstavlja zemlju i drvo, a smeđe se nijanse lijepo kombiniraju s bijelom i crnom kako bi stvorili bolju ravnotežu i pružili osjećaj topline.

Smeđa je i boja jednostavnosti. Njezini tamniji tonovi ostavljaju dojam otmjenosti, bogatstva i komfora. Idealna su podloga za kombiniranje sa življim intenzivnijim tonovima.

Boje zemljanih tonova idealne su za spavaće sobe.

Na kraju, nije toliko važno da li ćete izabrati jednu dominantnu boju, a detalje u drugoj ili će sve prštati od eksplozije boja . Nije bitno ni po kojoj shemi uklapate boje . Krajnji cilj je postići harmoniju i dobar ritam među bojama koje odgovaraju  vašem ukusu i temperamentu da dobijete prostor u kojem ćete se ugodno osjećati.

 

„Logika će vas odvesti od točke A do točke B. Mašta će vas odvesti gdje god to poželite.“ 

Albert Einstein

 

Za Vas odabrala Zorica Radojčić 🙂 dio M.S. tima

za prethodni nastavak HLADNE BOJE kliknite ovdje
za slijedeći nastavak KONTRAST kliknite ovdje

 

 

 

Pratite me na Instagramu

Mirnin blog

Novinarska nagrada za najbolji proizvod- Design district 2023.

Tijekom studenog 2023., točnije od 23.-25.11.2023. sudjelovali smo kao izlagači…

+

Poslovni pokloni by Mirna Sišul

Art print u limitiranoj kolekciji Mirne Sišul riječka priča ili…

+

Art & wine event – slikarska radionica, studeni 2022.

Drugi art & wine event u studenom, točnije slikarska radionica…

+

Art & wine event – radionica izrade nakita, studeni 2022.

Art & wine event u studenom započeli smo sa radionicom…

+

Kontaktirajte Mirnu Sišul

Mihanovićeva 16, HR-51000 Rijeka Ponedjeljak - petak od 08:00-16:00. Izvan radnog vremena uz prethodni dogovor telefonom +385 91-76-05-777 [email protected] Poštaljite upit preko weba Pratite Mirnu na njenoj Facebook stranici
Mirna Sišul Online Shop
Mirna Sišul Online Shop

Mirna Sišul Online Shop

1€ = 7.53450 kn